Monday, May 29, 2023

Ulike typer forbrukslån

Ulike typer forbrukslån

Et forbrukslån kan havne under mange ulike kategorier, avhengig av bruksområde og rentetype. Dette er blitt en svært populær form for lån, og en av grunnene til det er at det er raskt og enkelt å søke. Man trenger heller ikke å stille noen form for sikkerhet til banken, noe som betyr at det ikke tas pant i bolig. Om man klikker seg inn på Aftenposten sin hjemmeside kan man lese spennende nyheter om blant annet forbrukslån og økonomi.

Uansett hvilket lån man velger å søke om, stilles det en rekke krav til låntakeren. Ting som går igjen vil være boforhold og inntekt, og det sjekkes at man ikke har betalingsanmerkninger registrert på seg allerede. Forbrukslån kommer i flere forskjellige størrelser og med sine egne betingelser, og det er derfor veldig lurt å lære seg forskjellen på disse før man bestemmer seg for hvilket lån man ønsker å søke på.

Ordinært forbrukslån

Et ordinært forbrukslån er en av de mest populære låneformene. Disse lånene overstiger 5 000 kroner, og kan benyttes til finansiering av personlig forbruk. Det finnes ingen krav fra banken om hva pengene skal gå til, derfor har låntakeren stor frihet. Enten pengene skal dekke en stor tannlegeregning eller vaskemaskinen som er ødelagt, disponerer man pengene akkurat slik som man vil. De fleste bankene har satt øverste låneramme på forbrukslån til 500 000 kroner.

Det er svært enkelt å søke om et forbrukslån, og man kan søke over nett hos de fleste bankene. Det finnes også sider som tilbyr seg å sende lånesøknaden til mange forskjellige banker samtidig, slik at bankene må kjempe om å levere det beste tilbudet til låntakeren. Det er verdt å merke seg at siden et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, betyr det at man må forvente høyere renter på lånet sitt.

Refinansiering

Det er enkelt å søke om forbrukslån i dag, og mange vil etter hvert befinne seg i en situasjon der man blir sittende med lån hos flere ulike banker. Da kan det være lett å miste kontrollen, og sjansen for at man glemmer å betale på ett av lånene er større. I en slik situasjon kan det være veldig lurt å søke om refinansiering. Dette kan ha mye å si for den private økonomien.

Refinansiering går ut på at man tar opp et lån for å betale ut alle smålånene man har, og det inkluderer også kredittgjeld. På den måten vil man bare få én månedlig regning å forholde seg til, noe som kan være et stort steg for å rydde opp i økonomien sin. Ved å søke om refinansiering, kan man også få lavere rente. Denne blir regnet ut basert på opplysningene under kredittvurderingen som foretas av låntaker.

Mikrolån

En type forbrukslån som flere og flere banker tilbyr, er mikrolån. Disse lånene går også under navnet «SMS-lån», og er betegnelsen for et lån av veldig liten størrelse. Kredittrammen ligger ofte på et beløp mellom 0 og 10 000 kroner, men noen banker tilbyr stadig høyere beløp. Selve søkeprosessen går veldig raskt, og kan enkelt gjøres med mobiltelefonen. Selve lånet må betales tilbake innen kort tid, som oftest over noen få måneder.

Det er verdt å merke seg at slike mikrolån kommer med veldig høye renter, og man kan lett få seg en overraskelse om man ikke studerer lånedokumentene nøye nok. Behandlingstiden på søknaden er veldig kort, og man kan i beste fall få utbetalt lånet sitt samme dag som man søker. Det gjør at mange søker på dette lånet når de trenger raske penger, men det er lurt å ha i bakhodet at lånet skal betales tilbake med renter.

Smålån

Man kan si at et smålån er en mellomting mellom et ordinært forbrukslån og et mikrolån. Lånebeløpet har vanligvis en øvre grense på rundt 25 000 kroner. Slike mindre beløp utgjør en mindre risiko for banken, og det kan derfor være lettere for låntakeren å få innvilget et slikt forbrukslån. Ofte kommer smålån med mindre gebyrer, og man kan i mange tilfeller forvente et lavt etableringsgebyr som regnes ut fra størrelsen på lånebeløpet.

Det kan være gunstig å søke om et smålån når man trenger penger til mindre utgifter, enten det dreier seg om ny mobil eller en mindre oppussing i huset. Det er lurt å bruke god tid på å finne den beste renten, og grunnen til dette er at alle banker fastsetter renten på bakgrunn av en individuell vurdering. Derfor kan dette variere fra bank til bank, og det er spesielt viktig å se på den effektive renten.

Ikke skriv under på hva som helst

  • Man kan ikke søke med betalingsanmerkninger
  • Det er mulig å forbedre kredittscoren sin

Det finnes med andre ord et hav av muligheter for den som ønsker å søke om forbrukslån, og man må vurdere nøye hvilket lån som passer best. Det er lurt å ta med i beregningen at et lån alltid skal tilbakebetales, og man må gjøre en nøye vurdering av sin personlige økonomi før man skriver under på lånedokumentene. Det er viktig å legge et godt grunnlag for at låneprosessen skal gå så smertefritt som mulig.